Trädgårdstips inför början av våren – Checklista

Våren är på väg, och det är dags att börja förberedelserna! Det är snart tid att plantera, beskära, ordna i rabatter samt förbereda gräsmattan. I en serie om tre kommer vi hjälpa dig när det kommer till din trädgård i vår. Håll koll på våra kommande nyhetsbrev så hjälper vi dig steg för steg med vad du kan göra längre in på våren. Nedan har vi sammanställt en lista på saker att hålla koll på – i början av vår

Leta efter vårtecken – Har det börjat växa än?

Håll utkik efter krokusen. Ofta är krokusen en av de tidigaste blommorna som visar sig. Om den dröjer kan du istället klippa en kvist från en forsythia eller en magnolia för att få lite vårkänsla i hemmet. Vi på Kalenius har båda på snitt. Dessutom kan du börja:

· Ta sticklingar från pelargoner
· Beskär Buddleja och Hortensia, när den värsta kylan lagt sig. De blommar på årsskotten.
· Plantera om krukväxterna. Använd alltid blomjord av högsta kvalité, Rölunda jord.
· Ge krukväxterna lite extra näring efter behov

Köp sättpotatis 
Köp sättpotatis och lägg dem ljust för att förgro, då får du en tidigare skörd. Sätt potatisen när risken för strängare nattfrost är förbi och när jorden håller minst +8°. Blasten skadas lätt av frosten om det skulle bli “järnnätter” när blasten har hunnit komma upp. Du kan skydda blasten med vit fiberduk om det ser ut att bli en frostnatt.

Beskär träden
Så småningom blir det hög tid att trimma fruktträden om du inte gjorde detta under vintern. Beskärning av dina träd vill du göra innan dom har börjat knoppa. Desto senare du gör din beskärning och trädet hinner närma sig blomning, desto mer stressat blir trädet av beskärningen. Detta kan resultera i minskad skörd – eventuellt ingen alls.

Fortsätt läsa nedan

Dela perennerna, kanske ge en del till någon vän?
Har du odlat perenner kan det vara fördelaktigt att dela rotstocken. Detta gör du genom att först gräva upp hela rotstocken. Använd sedan spaden till att dela rotstocken i delplantor. Bladverket kan kortas till hälften och rötterna kan kapas till 15-20 cm om de är långa. Gödsla jorden och låt snittytorna torka någon dag. Återplantera sedan bitarna.