Checklistan – Våren har kommit

Vi väntade och väntade men till sist kom den. Våren! I denna andra artikel, i en serie om tre, hjälper vi dig hur du ska tänka och göra för att fortsätta lyckas i din trädgård. Läs, bli inspirerad och planera. Välkomna in till oss på Kalenius sedan om vi kan hjälpa dig. Nu börjar den roligaste perioden för oss trädgårdsentusiaster!

Planera nya rabatter
Se till att allt är i sin ordning med dina rabatter. Kanske är det dags för nya? Ett vanligt “fel” är att man åker till trädgårdshandeln innan man planerat sin trädgård. Det bästa är om du funderar kring helheten. Se till att det passar in samt att du får ut så mycket som möjligt av dina ansträngningar.

 • Börja på höjden – En grundregel men ingen lag. Du vill gärna ha de långa växterna längst bak i rabatten, alternativt i mitten om rabatten står i en frigiven yta. Detta gör att det ser bra ut från alla håll. Om dina längre vackra växter inte håller hela säsongen ut kan en bra idé vara att plantera lite buskar, eller plantor med volym, som tar över blickfånget när de längre växterna börjar ge vika. Du kan med fördel variera i din rabatt mellan fleråriga växter med ettåriga som har längre blomningstid. Då har du en grund att stå på varje år men kan experimentera med de ettåriga.
  – Tips på längre växter är: Stockros, Bambu, Jätteverbena
  – Tips på buskar: Trädgårdshortensia, Rödbladig smällspirea, Rhododendron
 • Har du mycket yta att täcka i din rabatt så är det bra att plantera sådant som täcker marken. Det ser snyggt ut samtidigt som det håller ogräs borta.Varför inte använda Vintergröna, Mossflox, Backtimjan?
 • Ta reda på hur tätt blommor och buskar ska stå för att du ska få en fin form.
chevron-right chevron-left

Gödsla – Men tänk till innan
Att gödsla innebär att man tillför näring. Ett bra sätt att få ökad skörd, bättre blomning och en tacksammare trädgård.  Det finns ett flertal olika varianter och typer av gödsel, vilket kan göra en oerfaren lite osäker. Till det bör även tilläggas att de du odlat i din trädgård kräver olika mycket näring. För mycket näring kan rent av ha negativ effekt. Ta gärna reda på om du har sandig eller lerig jord innan du besöker oss och vill köpa ditt gödsel så hjälper vi dig välja rätt.

 • Hönsgödsel
  Komposterat hönsgödsel är väldigt kväverikt och passar kål, purjolök, pumpa, squash och vitlök. Blanda ned hönsgödseln i jorden på våren innan du drar igång din odling.
 • Kogödsel
  Komposterat kogödsel passar rotfrukter, bladgrönsaker och dill som inte behöver lika mycket kväve som exempelvis kål och squash. Precis som med hönsgödsel blandar du kogödseln i jorden på våren innan du drar igång din odling. Odlar du i pallkrage brukar vi rekommendera att fylla pallkragen med en blandning av hälften kogödsel och hälften planteringsjord.
 • Benmjöl
  Benmjöl är långtidsverkande och näringsrikt och passar fleråriga växter bäst. Benmjöl är rikt på fosfor och främjar framförallt blombildning, fruktsättning och rotbildning. Gödsla gärna unga bärbuskar och fruktträd med benmjöl och även blommande lökar vid plantering såväl höst som vår. Benmjöl är godkänt för ekologisk odling.
 • Blodmjöl
  Blodmjöl är väldigt kväverikt och passar extra bra till bland annat kål, sallat, spenat, purjolök och selleri. Blodmjöl är mycket snabbverkande och tillförs med fördel i små och upprepade givor (doser). Blodmjöl är dessutom ett organisk gödsel som baseras på naturligt material och ger en levande och frisk jord. Den är godkänd för användning i ekologisk odling.

Läs mer om gödsling här

Sluta mata fåglarna.

När snötäcket försvunnit och insekterna finns tillgängliga är det dags att låta fåglarna klara sig själva.

———————————————————————————————————————————————————

Välkommen in till oss på Kalenius så hjälper vi dig njuta av din trädgård hela säsongen ut. Du hittar våra kontaktuppgifter här