Checklistan fortsätter – slutet av våren

Snabbt går det ibland… Från pratet om den eviga vintern till att sommarn nalkas. Så var det dags för sista delen i vår checklista och dess tips för ditt trädgårdsarbete denna vår. Vi vill nämna följande saker som kan vara en bra idé att ta tag i.

Titta till dina fruktträd och buskar – Döda grenar, eller bruna grenar avlägsnas genom korrekt utförda snitt. Detta gäller alla fruktträd men även buskar och dylikt som tuja, rhododendron mfl. Att lämna dessa döda eller döende grenar och stumpar skymmer insyn för ljus samt orsakar att onödigt mycket energi går till spillo från de friskare delarnas tillväxt. Se nedan två bilder som kan hjälpa dig göra det på rätt sätt.

chevron-right chevron-left

Se över komposten –Värme, fuktighet och syretillförsel är allt som behövs för att förvandla avfallet till näringsrik jord. Värme på ca 40-55 grader är optimalt, luftfuktighet på 50-60%. Går du i tankarna att bygga en kompost så rekommenderar vi att den ligger i nära anslutning till ditt trädgårdsland. Då kan du med enkelhet använda den till att tillföra näring till trädgårdslandet. Värt är att då och då lufta, gräva och röra om.

Ge gärna krukväxter lite extra näring – se till att ha lite tillskott av näring i bevattningen så ska du se att dom blir extra tacksamma.

Var på din vakt gentemot mördarsniglarna – Det finns diverse olika medel mot sniglar och du gör bäst i att börja så tidigt som möjligt. Ta en extra titt ibland om någon smitit förbi ditt skydd och klipp huvudet med en sekatör.

Titta till dina rosor – Som bäst blir det om du klipper rosor i rabatten vid ungefär 15 och 25 cm över marken. När det kommer till busk- och klätterrosor klipper du endast till formen på dessa.

Jordgubbarna ska planteras – Se till att plantorna placeras med mycket solljus och ca 30 cm mellan varandra.  Använd en näringsrik och väldränerad jord. Vill du ha en lång skör så kan du med fördel nyttja olika jordgubbsplantor som skördas vid olika tillfällen under säsongen.

Lavendeln kan du klippa nu – Fjolårets lavendel mår bäst om du klipper till den lite, lämna ungefär en fjärdedel av busken kvar.

Kryddväxter   Fungerar även fint för dig som har en balkong eller altan. Plantera varje sort i egen kruka. Ha ett par olika varianter så lyfter du vilken balkong eller altan som helst. Alternativt ge bort dom till någon som behöver piffa upp sin balkong lite.

Det var allt för denna gång kring tips, checklista och inspiration för dig och din trädgård denna vår.

Välkommen in till oss!
/Kalenius – hela Värmlands trädgårdsmästare